Ερευνητικές Δραστηριότητες:
-
Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστημάτων διάγνωσης των επιπέδων γλυκόζης του αίματος
-
Μελέτη των βιολογικών δράσεων και μοριακών μηχανισμών νανοϋλικών άνθρακα και σιδήρου
-
Μελέτη των νευρικών συνάψεων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και της επίδρασης φαρμακευτικών παραγόντων στις εκφυλιστικές διεργασίες της νόσου Alzheimer
-
Διατροφή - Νέα λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής
Μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Πάτρα Βεζυράκη
Δημήτρης Πέσχος
Προγράμματα και Συνεργασίες:
Antiox-plus
https://antiox-plus.gr/
Οι εμπλεκόμενοι Ερευνητικοί /Ακαδημαϊκοί (4)έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον 3 Ιδιωτικών φορέων και θα συνεργαστούν για την παραγωγή 2 καινοφανών προϊόντων/σκευασμάτων, που θα παραχθούν μέσω καινοτόμων βιοτεχνολογιών.
Θα δημιουργηθούν δύο διατροφικά υψηλής ποιότητας υγειοπροστατευτικά συμπληρώματα από προϊόντα αρχικά φυτικής προέλευσης.
Το Σκεύασμα (Α) θα παραχθεί από Μικροβιακά Εργοστάσια που έχουν μεταβολικά τροποποιηθεί (τεχνολογία Συνθετικής Βιολογίας), θα περιέχει ως κύριο συστατικό του καθαρή Υδροξυτυροσόλη (ΗΤ, Ηydroxytyrosol), που θα απομονωθεί από υγρές καλλιέργειες Escherichiacoli.
Το Σκεύασμα (Β) θα συνίσταται από έναν συνδυασμό αιθέριων ελαίων προερχόμενα από αυτοφυή φυτά Ελληνικής Χλωρίδας, που θα απομονωθούν από επιλεγμένους βιότυπους υψηλής ελαιο περιεκτικότητας, Ικαριώτικης ρίγανης (Origanum vulgarevar. hirtum), φασκόμηλου (Salvia sp) και κρίταμου (Crithmum maritimum).
Μετά από την παρασκευή τους τα Σκευάσματα Α και Β θα ελεγχθούν ως προς την ενδεχόμενη τοξικολογική τους δράση με in-vitro και in-vivo βιοδοκιμές σε κυτταρικές σειρές μυών και σε πειραματόζωα αντίστοιχα, εάν και ποιες δοσολογίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το ελαιόλαδο και το μέλι. Παράλληλα, θα δοκιμασθεί η επίδρασή τους σε εθελοντές σε Διατροφική / Κλινική Μελέτη τελικού προϊόντος ως διατροφικού συμπληρώματος Α και Β για να καταγραφούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένων των πολύ σημαντικών υγειοπροστατευτικών τους ιδιοτήτων. Η ΗΤ είναι μια ένωση που στη φύση παράγεται στους ιστούς της ελιάς και της αποδίδονται εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της υγείας. Τις ιδιότητες αυτές τις απολαμβάνουν οι καταναλωτές μέσω των προϊόντων της ελιάς, καθώς θεωρείται πλέον από το 2012 και παράγοντας ποιότητας ελαιόλαδου.
Όμως, οι συγκεντρώσεις ΗΤ, που περιέχονται στα φυτικά προϊόντα είναι μικρές, επειδή παράγονται σε μικρές συγκεντρώσεις από τους ιστούς, και ποσότητα αυτών χάνεται μέσω της διαδικασίας της ελαιοτρίβησης. Αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες Συνθετικής Βιολογίας σε υπάρχοντα βακτηριακά στελέχη (από προηγούμενες έρευνες) και φθηνές πρώτες ύλες (γλυκόζη), κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες ανάπτυξης(βιοαντιδραστήρες), θα παραχθεί ΗΤ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του σκευάσματος Α.
Από την άλλη μεριά και όσο αφορά τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, από τα φαρμακευτικά φυτά που προτείνονται, διαθέτουν μεγάλο δυναμικό αξιοποίησης μιας και έχουν αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριδιακή, και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων Α και Β, όπως αυτά θα δημιουργηθούν στην πορεία της βιομηχανικής έρευνας, θα προέλθουν μέσα από εφαρμογές πράσινων τεχνολογιών εκχύλισης και καθαρισμού για την πλήρη απαλλαγή τους από άλλες προσμίξεις. Σαν τελικά εμπορικά αξιοποιήσιμα προϊόντα θα λογίζονται νέο ελαιοκομικό προϊόν και το λειτουργικό μέλι. Επιμέρους διαδικασίες ενσωμάτωσης θα οδηγήσουν στην βέλτιστη συνταγή, που εκτός από την λειτουργικότητα της κάθε δραστικής ουσίας στο τρόφιμο, θα εξυπηρετήσουν και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν (άρωμα, γεύση, μετάγευση, γλυκύτητα), για να ελκύσουν τον καταναλωτή.
Επιπρόσθετα, θα διερευνηθεί εάν οι ιδιότητες των τελικώς παραγόμενων προϊόντων είναι αποδεκτές σε καταναλωτές, και σε κάθε περίπτωση θα μορφοποιηθούν εναλλακτικά συμπληρώματα διατροφής σε μορφή κάψουλας ή δισκίου ανάλογα με την πορεία της βιομηχανικής έρευνας.
Επίσης θα αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα των παραγόμενων προϊόντων για χρήση τους στην τεχνολογία τροφίμων, εφόσον είναι απαραίτητο να γίνουν δοκιμές σταθερότητας (stability tests) αλλά και να ελεγχθεί διεξοδικά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτού του είδους την τεχνολογία ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τυχόν έξοδο των προϊόντων στην αγορά.
Τελικά, θα προκύψει ένα σαφώς εμπεριστατωμένο πρωτόκολλο που θα περιέχει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την παραγωγή των επιμέρους σκευασμάτων αλλά και των τελικών προϊόντων.
Demigod
https://demigod.project.uoi.gr/
Το έργο προτείνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας καινοτόμου διαγνωσοθεραπευτικής διατάξεως η οποία θα κάνει χρήση καινοφανών δομών γραφενίου. Η υλοποίησης του έργου θα στηριχθεί σε τρείς επιμέρους δράσεις και συγκεκριμένα:
Α) στην ανάπτυξη ενός ευαίσθητου βιο-αισθητήρα γλυκόζης στον ιδρώτα με βάση το γραφένιο. Θα εναπωτεθούν φύλλα γραφενίου με τη τεχνολογία αιχμής Langmuir Blogget στα οποία θα ακινητοποιηθούν ενώσεις που εμφανίζουν ικανότητα δέσμευσης της γλυκόζης. Ο βιο-αισθητήρας θα είναι ένα αυτοκόλλητο επίθεμα το οποίο θα μετράει συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα και επομένως θα είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος.
Β) στην ανάπτυξη ενός συστήματος παρατεταμένης αποδέσμευσης υπογλυκαιμικής αγωγής. Αναστολείς SGLT-2 και ανάλογα GLP-1, δραστικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, θα εγκλωβιστούν σε νανογαλακτώματα. Τα νανογαλακτώματα θα φέρουν λιπόφιλες ιδιότητες και θα τοποθετηθούν σε επιθέματα ζελατίνης τα οποία θα προσκολλώνται στην επιφάνεια του δέρματος όπως και ο βιο-αισθητήρας.
Γ) στην ανάπτυξη μια διάταξης/λογισμικού η οποία, μέσω τεχνολογίας Bluetooth, θα λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από τον βιο-αισθητήρα, θα αναλύει τη μεταβολή των επιπέδων γλυκόζης στον ιδρώτα και θα σηματοδοτεί την απελευθέρωση του νανογαλακτώματος του επιθέματος μέσω θέρμανσης.
Το τελικό προϊόν (Δράσεις Α, Β και Γ) θα είναι ένα αντικείμενο έξυπνης εξειδίκευσης στο χώρο της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής το οποίο αξιοποιεί την ισχυρή ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει την τελευταία δεκαετία η επιστήμη υλικών, η βιοτεχνολογία και η πληροφορική. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να προσφέρει όχι μόνο επιστημονικά και οικονομικά οφέλη στα συμμετέχοντα ιδρύματα και την εταιρεία καθώς και στη χώρα μας, αλλά κυρίως στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός μεγάλου αριθμού ατόμων καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος κλειστού ελέγχου (closed-loop) και εν τέλει τον πλήρως αυτοματοποιημένο έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη με συνεχείς μετρήσεις των επιπέδων γλυκόζης και χορήγηση της υπογλυκαιμικής ουσίας. Η προτεινόμενη ερευνητική δραστηριότητα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αναθεωρημένες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) που στοχεύει στην ανάπτυξη διαγνωσοθεραπευτικών διατάξεων για την ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων για αποτελεσματικότερη και στοχευμένη εξατομικευμένη θεραπεία.
Nanomedicine and Nanobiotechnology Research Group
The Nanomedicine and Nanobiotechnology Research Group of the University of Ioannina is a newly founded multi-disciplinary research group dedicated to the application of nanotechnology and nanomaterials to biology/biotechnology, pharmacology and (patho-) physiology.
The NNRgUOI was launched in 2018 by the joint collaboration of the laboratory of Physiology (Faculty of Medicine), the laboratory of Biotechnology (Department of Biological Applications and Technologies), the Ceramics and Composites laboratory (Department of Materials Science and Engineering) of the University of Ioannina and the Renal Unit of the University Hospital of Ioannina. The group brings together chemists, biologists/biotechnologists, nutritionists, clinicians, and material scientists and develops collaborations with academic institutions and industries nationwide and worldwide.
NNRgUOI aims to develops state of the art nanobio-formulations and nanostructures for the early diagnosis and treatment of metabolic disorders.